BIZ, SAM & Wikifin ontwikkelen educatieve video’s in hun strijd tegen overmatige schuldenlast

De problematiek van overmatige schuldenlast is actueler dan ooit in deze periode van het jaar, dé tijd van cadeautjes en andere dure verleidingen. In het kader van hun gezamenlijke opdracht m.b.t. financiële educatie, ontwikkelden de 11 regionale samenwerkingsverbanden BudgetInZicht (BIZ), SAM, steunpunt Mens en Samenleving en Wikifin 3 educatieve video’s over overmatige schuldenlast.

Tijdens de eindejaarsperiode wil iedereen zijn naasten of zichzelf in de watten leggen. De kans bestaat natuurlijk dat je daarbij je uitgaven niet onder controle houdt. Het is daarom cruciaal je budget in de gaten te houden en geen schulden te maken. Eén van de kernopdrachten van de 11 BIZ-samenwerkingsverbanden in Vlaanderen en Brussel is bijdragen tot financiële educatie en preventie van schuldoverlast. In het kader daarvan hebben zij samen met SAM en Wikifin drie video’s gemaakt met toegankelijke en praktische informatie.

1) Hoe behoud ik overzicht over mijn inkomsten & uitgaven?

In de eerste video worden enkele basistips gegeven voor een beter beheer van je financiën. Jean-Paul Servais, voorzitter van de FSMA: “Als je financiële problemen wil vermijden, is het essentieel dat je je facturen goed beheert en binnen je budget blijft. Door de ontwikkeling van interactieve tools, zoals deze video’s, kan een ander publiek worden bereikt dan de bezoekers van de Wikifin-portaalsite, en kunnen ook aan die consumenten de sleutels worden aangereikt om hun financiële toekomst in eigen handen te nemen”.

2) Waar kan ik terecht voor hulp bij het beheren van mijn budget?

Deze video besteedt aandacht aan de verschillende vormen van begeleiding waarop je beroep kan doen als je financiële problemen hebt. “Voor mensen met financiële problemen is het erg belangrijk te weten dat er oplossingen bestaan voor hun situatie, dat zij gratis een beroep kunnen doen op professionelen en dat zij die professionelen weten te vinden”, aldus Anne Defossez, directrice van het Centre d’Appui aux services de Médiation de Dettes.

3) Collectieve schuldenregeling: wat is het en hoe gaat het in zijn werk?

In de derde video wordt specifiek ingegaan op de procedure van de collectieve schuldenregeling. “Collectieve schuldenregeling kan licht brengen aan het einde van een lange schuldentunnel. Dit traject is echter heel complex en brengt soms misvattingen met zich mee. In deze video doen we helder en genuanceerd uit de doeken wat deze procedure concreet inhoudt.” onderstreept Eveline Bohez (BudgetInZicht).